May 18, 2009

Dorpsdijk

  • lengte van de dijk: circa 1,5 km
  • jaar van aanleg: 1411

Voorheen scheidde de dorpsdijk vier polders van elkaar, namelijk Polder het Binneland van Rhoon, Polder Zwaardijk, Polder Albrandswaard en de Jan Cornelispolder. De Rhoonsedijk loopt tegenwoordig van noord tot zuid door het dorp Rhoon. In het noorden, waar de bebouwing van Rhoon stopt, gaat de dijk over in de Rhoonsedijk en dan in de Slotsedijk. In het zuiden van het dorp maakt de dijk een bocht en loopt hij over in de Albrandswaardsedijk.

Rhoon bestaat al meer dan 800jaar en kent verschillende historisch waardevolle bouwwerken. Aan de dorpsdijk staan verschillende bijzondere panden, waaronder Boerderij Brandenstein, de Nederlands Hervormde Kerk, de Oude Pastorie, de Herberg Het wapen van Rhoon en het Kasteel van Rhoon. Het Kasteel van Rhoon is rond 1430 gebouwd door de Van Duijvelands.

In 1971 is de Stichting Kasteel van Rhoon opgericht en in 1975 werd het kasteel feestelijk geopend. Nu is er een restaurant in het Kasteel en wordt het gebruikt voor culturele activiteiten. Op de website van het kasteel is het mogelijk om het kasteel van binnen en buiten met een virtuele tour te bekijken.

Op de kruising van de Oud-Rhoonsedijk en de Dorpsdijk stond vroeger een korenmolen. Het gaat om een stenen stellingmolen, genaamd 'Het Hert', welke is gebouwd in 1849. De molen deed sinds 1971 geen dienst meer en in 1976 werd de destijds nog overgebleven romp gesloopt. Op de molendatabase is meer info gevinden en zijn afbeeldingen van de molen geplaatst.

Bronnen, noten en referenties

more from similar articles: