May 18, 2009

Groene Hilledijk

  • lengte van de dijk: circa 2,5 km
  • jaar van aanleg: 1529

De Groene Hilledijk vormt de scheiding tussen de wijken Bloemhof en Hillesluis. Bij de bouw van Tuindorp Vreewijk werd de dijk enige meters afgegraven, om de hol naar de dijk anders te steil was. Het karakter van de dijk is divers. Het noordelijk gedeelte van de dijk is een wijkstraat die aan

twee zijden is bebouwd, terwijl het zuidelijke deel van de dijk enkel bebouwing aan één zijde kent. Tegenover die bebouwing bevindt zich de Valkeniersweide, met de Dr.Daniël den Hoedkliniek en het Zuiderziekenhuis.

De dijk maakte deel uit van de begrenzing van de Hillepolder. De benaming “Hille” komt voor in de betekenis van hoogte en duin, maar ook als eiland en in oorkonden betreffende Holland, Zeeland, Voorne en Putten in het bijzonder als door water omringde buitendijkse gronden.

Tussen 1898 en 1965 reden over de Groene Hilledijk de trams van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM). In eerste instantie was het een stoomtram die de verbinding vormde met plaatsen op de eilanden IJsselmonde en Hoeksche Waard. Later werd de stoomtram vervangen door een motorwagen. Tussen 1921 en 1931 reed lijn 13 over de Groene Hilledijk, tussen 1929 en 1936 ook lijn 3. Toen de tram uiteindelijk verdween kon het noordelijke deel van de Groene Hilledijk, als onderdeel van Boulevard Zuid, uitgroeien tot een echte winkelstraat.

Bronnen, noten en referenties

more from similar articles: