March 23, 2011

Netwerk

Voor een gebied met zoveel infrastructuur zijn er toch maar enkele grote ‘officiële’ routes op IJsselmonde en dan vooral voor de fietser. Automobilist, motorrijder en wandelaar hebben relatief weinig keuze. Om met de fietser te beginnen: het is opvallend hoeveel van de fietsroutes van onder andere het Nationale fietsroutenetwerk over de tracés van de dijken lopen. Verwonderlijk is het niet: de dijken zijn vlak, vaak voorzien van een geasfalteerd pad, exclusief voor de fietser.

Fiets- en wandelroutes

Verder heeft IJsselmonde voor de fietser een ANWB route: de IJsselmonderoute van 44 km. Dit is een fraai rondje via Heerjansdam, Rhoon, Hoogvliet en Pendrecht, dat vooral door de open polders tussen Rhoon en Heerjansdam voert. Intussen heeft de ANWB het regionale knooppuntennetwerk ontwikkeld en dat uitgebreid naar de regio Rijnmond. Voordeel is dat de fietser zo zijn eigen regionale fietsrondje kan samenstellen en als het ware makkelijk kan ‘eilandhoppen’. Bovendien is de wegbewijzering en het systeem door heel Nederland gelijk, en al bijna dekkend. Ook zijn alle punten in de smartphone te laden voor routeplanning in het veld. Allerlei voordelen die elders er al voor hebben gezorgd dat de lokale overheden de borden van de ANWB-rondritten willen weghalen. Er zijn geen LF-routes (Landelijke Fietsroutes) op het eiland.

Voor de wandelaar zijn er dorpsommetjes en die zijn zeker onderhoudend, maar zoals de naam doet vermoeden is het wandelen sterk lokaal georiënteerd. Uitzondering hierop zijn de Rhoonse- en Carnissergrienden en Klein Profijt. Deze recreatiegebieden bieden een aparte wandelervaring. De grienden zijn zogenaamde zoetwater getijde grienden: ze staan onder invloed van eb en vloed, zijn unieke natuurgebieden en hebben een bijzondere flora en fauna. Over IJsselmonde loopt één Lange Afstand Wandelroute (LAW), toepasselijk het Oeverloperpad genoemd, 232 kilometer lang van de Europoort naar Leerdam. Het pad leidt over het eiland vanaf de Groene Kruisweg bij Hoogvliet tot aan het A15 viaduct bij Hendrik-Ido-Ambacht. Toeval of niet, maar het pad loopt op het pittoreske stuk langs het Waaltje volledig lang het buitendijkse gebied van het eiland; als het ware in ontkenning van de stedelijke kant van het eiland.

Waterroutes

Voor de watersporter / liefhebber is het vooral te doen aan de rivieren buitenom het eiland, en op bescheiden schaal aan het Waaltje en de Devel. Er zijn een aantal fraaie rondvaarten, waaronder een volledig rondje IJsselmonde vanaf de binnenstad van Dordrecht. Ook zijn er diensten van de fastferry en haltes van de watertaxi tussen Rotterdam en Dordrecht. Het ideaal is een concurrerende vervoerswijze te worden voor de forens tussen deze steden, maar zowel de prijs als de reistijd maken een tochtje eerder een toeristisch uitstapje. De recreatievaart concerteert zich verder vooral rond de Oude Maas met een aantal jachthavens, campings en huisjesterreinen aan het water. De Nieuwe Maas leent zich hier toch een stuk minder voor, met de kanttekening dat veel van de (exclusieve) jachtbouw, ook in internationaal opzicht, zich concerteert rondom de Noord, vanaf Bolnes via Hardinxveld-Giessendam tot aan Zwijndrecht.

Overnachtingen en horeca

more from similar articles: